Vel blåst Taktisk Tankefest

"Møre og Romsdal er verdensmestere i interkommunale samarbeid, uten å ha formelle tjenestesamarbeid" sier Geir Vinsand fra NIVI analyse AS. Hvordan skal vi møte fremtidens utfordringer innen forvaltning og tjenester, og hvordan skal regionen få økt kraft gjennom digital mobilisering? Det var store spørsmål arbeidsutvalget og styringsgruppen til Digi Møre og Romsdal skulle jobbe med da vi møttes til strategisamlingen Taktisk Tankefest i Angvika 27-28.februar.

Ordsky Hvorfor Digi Møre og Romsdal? - Klikk for stort bilde Ordsky

I gruppearbeidene fikk vi mange gode og kreative innspill. Det er mange veier til Rom, men hvordan skal kommunene i Møre og Romsdal gå i samlet flokk for å løse oppgavene sammen? Geir Vinsand fra NIVI Analyse AS har utarbeidet rapporten Interkommunalt samarbeid i Møre og Romsdal, på oppdrag fra Statsforvalteren.  I Angvika satte han fokus på Digital mobilisering i Møre og Romsdal, samtidig som han gikk igjennom hovedfunnene i rapporten.  Samarbeid og utvikling av Møre og Romsdal er viktige satsingsområder. Rapporten oppfordrer til mer strukturerte kommunesamarbeid og vi hadde derfor invitert Statsforvalter Else-May Botten som deltok under innlegget og gruppearbeidet.

Det er mange gevinster i å gjøre ting en gang. Et godt eksempel på kraften i regionalt samarbeid er LØP-prosjektet om felles anskaffelse av system for lønn, økonomi og personal i fylket. Steinar Holm, daglig leder av IKT-Orkidé tok oss igjennom arbeidet i sitt innlegg “LØP og kjøp” om hvordan IKT anskaffelse samler fylket - Kristiansund kommune.

Hvorfor Digi Møre og Romsdal?

Digi Møre og Romsdal skal jobbe for å sikre kvalitet og økt kraft i digitaliseringsarbeidet, og i den digitale transformasjonen. Samarbeidet mellom kommunene skal bidra til bedre og mer sammenhengende tjenester for innbyggere og næringsliv, styrking av lokale og regionale kompetansemiljøer, mer effektiv tjenesteutvikling og bedre ressursutnyttelse og gevinstrealisering.

Med enkle ord skulle alle beskrive hvorfor Digi Møre og Romsdal er viktig for kommunene og fylkeskommunen.  “Samarbeid i møte med fremtiden” er viktig i møte med fremtidens utfordringer i offentlig forvaltning.

Nye muligheter med KI?

Arild Ovesen fulgte opp sitt inspirerende innlegg fra Åndalsnes. Kunstig intelligens, KI,  utvikler seg raskt, er vi fortsatt like bergtatt? KI er kommet for å bli, men hvordan skal vi ta teknologien i bruk? Det er liten tvil om at teknologien byr på mange muligheter, men også utfordringer. Hvordan bruke KI i forvaltningen? Kan dette være et verktøy i kontinuerlig dialog med innbyggerne i kommunen i enkeltsaker, spør Erik Ingebrigtsen i sitt innlegg om kontinuerlig demokrati.

Spennende tanker, men vi må være bevisst i bruken av KI. Vi er alle enige om at KI sannsynligvis byr på fortsatt ukjente muligheter, men det er viktig med en etisk og ansvarlig bruk av KI, sier Åse Karin Gjære og Helge Veum fra Ålesund kommune. Når vi bruker KI må vi huske på at:

  • Det er en maskin og ikke et menneske. 
  • Det er brukerne av KI som trener opp KI-modellen. Svarene en får avhenger av hva som tidligere er gitt av informasjon. KI-modellen glemmer aldri. 
  • En kan få mange riktige svar, men en kan også få svar eller informasjon som er helt feil.

Fagnettverkene

Ledere for fagnettverkene gikk igjennom sine prioriterte oppgaver og satsingsområder for 2024. Det er mye som skjer både regionalt og nasjonalt:

Prioriterte oppgaver i 2024

Hvordan tar kommunene ut verdien av Digi Møre og Romsdal og hvordan kan Digi Møre og Romsdal hjelpe kommunene i arbeidet med digitalisering og digital transformasjon?

Sekretariatet sine prioriterte oppgaver for 2024 er:

  • Kompetanseløftet 2.0 som en viktig ressurs for kommunene i arbeidet med digitalisering og digital transformasjon.
  • Jobbe for å en felles overordnet digitaliseringsstrategi i Møre og Romsdal
  • Synliggjøre for kommunene hvilken kraft som ligger i Digi Møre og Romsdal regionalt, men også hvilken påvirkningskraft vi har nasjonalt.
  • Kommunikasjonsstrategi, hvordan skal kommunene kjenne til hva Digi Møre og Romsdal kan bidra med, og invitere til deltakelse og engasjement.
    • Hva er digitalisering og digital transformasjon? Dette må synliggjøres bedre. 
    • Nyhetsbrev til medlemmene 
    • Dele suksesshistorier på relevante kommunikasjonsflater.
  • Skape forståelse for fremtiden og fremtidens utfordringer innen offentlig sektor og tjenesteproduksjon.
  • Fortsatt styrke og utvikle fagnettverkene
    • Etablere fagnettverk for sosial og velferd.

Ingeborg og Cecilie i sekretariatet i Digi Møre og Romsdal ønsker å takke alle involverte for gode og kreative innspill. Vi jobber videre med “en digital motorvei gjennom fylket”.